8 ways to buy second hand clothing

Het is alweer een tijdje geleden dat hier in een outfit artikeltje is verschenen. Een van de redenen hiervoor is, dat doordat ik op mijzelf ging wonen, geld voor kleding nauwelijks aanwezig was. En weet je wat? Ik had eigenlijk niet echt het gevoel alsof ik wat miste. Als je de drukke winkelstraten minder in komt, heb je ook niet de behoefte om steeds je kledingkast te vernieuwen. 

Maar een belangrijkere reden voor het minder consumeren van kleding is de negatieve impact die 'fast fashion' op de wereld heeft. Ik denk dat we allemaal wel eens van deze term hebben gehoord. Terwijl er vroeger 4 mode seizoenen waren, zijn het er nu 52. Elke week hangen er weer nieuwe items in de winkels om de nieuwste trends na te volgen. Natuurlijk, ik houd van kleding. Het is één van de vele manieren waarin ik mijn creativiteit kan uiten en als ik iets leuks aan heb, voel ik me ook beter. Maar is het nou nodig om elke maand je kledingkast te vernieuwen? Hoe vaak heb ik mensen horen klagen dat ze niks hebben om aan te trekken, terwijl ze die week daarvoor nog iets nieuws hebben gekocht (jep, heb ik ook wel eens last van gehad)?

Er wordt tegenwoordig zo veel mogelijk kleding voor een zo laag mogelijke prijs verkocht en de enige die hier voordeel mee hebben, zijn de bazen van de modeketen. De kleding zelf wordt onder verschrikkelijke omstandigheden gemaakt door (vooral) jonge vrouwen en meisjes, die niet meer dan 3 dollar op een dag verdienen......

Daarnaast heeft het ook nog eens erge gevolgen voor het milieu. Heb je er ooit eens bij stilgestaan hoeveel water er wordt gebruikt en hoeveel afval er wordt geproduceerd?  Zo niet, dan raad ik de documentaire "True Cost" zeker aan. Deze documentaire gaat in op de negatieve impact die de fashion industrie heeft op de samenleving en het milieu. Er gebeuren zulke erge dingen in de wereld :(. 

Na het zien van deze documentaire ben ik nog meer gemotiveerd om zo veel mogelijk tweedehands kleding te kopen. Naast dat het goed voor het milieu en sweatshop-free is, is het ook goed voor je portemonnee en kun je er vrij zeker van zijn dat je iets origineels draagt! Nou, wat houd je nog tegen? Daarom heb ik 8 verschillende manieren opgeschreven, waarop je tweedehands kan winkelen. Hopelijk heb je er wat aan!

1. rommelmarkten 
Een van de bekendste en grootste rommelmarkten is denk ik wel Ij-hallen in Amsterdam. 750 kramen voor met spulletjes, frutseltje en ja, ook kleding. Hier heb ik bijvoorbeeld onder andere het tasje op bovenstaande foto en mijn analoge camera gekocht. Omdat er zo veel verschillende dingen worden verkocht, moet je wel altijd goed zoeken, maar je kan met de mooiste pareltjes thuis komen. En o ja, je kan ook afdingen :).

2. vintage winkels
Deze winkeltjes hebben allemaal een beetje dezelfde vintage (ja dúh) stijl, want al de kleding komt ongeveer uit dezelfde tijd. Hier kan ik vrijwel altijd iets leuks vinden, maar de prijs is dan ook wel iets duurder.

3. kringloopwinkels
In tegenstelling tot de vintage winkels, vind je hier kleding van alle tijden, voor jong oud en van merkkleding tot Zeeman. Het is hier dan ook wel moeilijker om wat leukst te vinden, maar als je je best doet, kun ook hier goed slagen!

4. instagram
Ja, ook al is instagram vooral gefocust op fotografie, hier wordt ook kleding verkocht! Vaak kleding die nauwelijks gedragen is voor een klein prijsje. Ik heb ook een kleding verkoop account (shameless self promotion): soniaverkoopt. Nu zijn het nog een beetje crappy foto's, maar daar komt nog verandering in.

5. marktplaats
Als je naar iets specifieks tweedehands zoekt, is marktplaats de perfecte plek hiervoor. Weet je nog dit rokje die ik te klein had gekocht? Nou, hij is toch echt te klein en niet meer draagbaar, maar omdat ik het zo'n leuk rokje vond, vond ik dat erg jammer. Daarom typte ik in de zoekbalk van marktplaats: suède A lijn rokje. En voilá, daar werd er één, zo goed al nieuw, verkocht voor 4 euro!

6. ruilbeurzen
De helft van de outfit hierboven is van een ruilbeurs. Zoals de naam eigenlijk al zegt: je ruilt je kleding om met kleding van iemand anders. Ik ben al naar veel verschillende soorten beurzen geweest. Sommige waren erg geordend en werd je kleding gesorteerd op kwaliteit en andere  waren een chaotische boel met muziek en hopen kleding overal. Ik zou zeker eens rondkijken of er misschien eens eentje bij jou in de buurt plaats vind!

7. depop
Met deze app ben ik nog niet erg bekend, maar heb er wel goede verhalen over gehoord. Het is een app speciaal gemaakt om tweedehands kleding te verkopen en te kopen. Sounds good, right?

8. vintage per kilo
Eens in de zo veel tijd vind er wel ergens een vintage per kilo sale plaats. Vaak zijn het grote zalen vol met rekken en hopen kleding. De keren dat ik ben geweest was de prijs meestal 15 euro per kilo, dus als je lichte kleding koopt, kun je veel voor weinig geld kopen.


Ik hoop niet hypocriet over te komen, omdat ik zelf bijvoorbeeld ook nog soms kleding van de h&m, Monki of Zara draag. Toch bestaat meer dan de helft van de kast uit kleding van ij-hallen en ga ik in de toekomst nog meer tweedehands proberen te kopen. Verwacht hier maar nog outfit artikeltjes van! :)

Waar koop jij het liefst tweedehands kleding? 

8 comments

 1. Hey welkom bij de club! Ik ben een half jaar geleden helemaal gestopt met kopen van fast fashion, en nu koop ik alleen nog maar tweedehands of duurzaam geproduceerde kleding. Super om te zien dat andere mensen hier ook steeds meer mee bezig zijn! En nog een tip; united wardrobe, een marktplaats voor kleding! x

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa, ik had het ook op je blog gelezen! Ik vind het echt heel leuk om te zien dat je zo veel leuke outfits samen stelt met tweedehands kleding. En ik ga gauw even een kijkje nemen bij united wardrobe, bedankt voor de tip. :)

   Delete
 2. Wat een fijn artikel! Ik probeer zelf de laatste tijd ook meer tweedehands te kopen, maar het lukt helaas nog niet zo heel goed. Dus heb ik maar gewoon bijna helemaal geen kleding meer gekocht haha (lekker sparen voor reizen!). Maar met deze tips ga ik toch weer een poging wagen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wat fijn dat je dit een fijn artikel vond, hihi :). Goed dat je ook meer tweedehands probeert te kopen. Het is inderdaad in het begin een beetje moeilijk, maar oefening baart kunst! :)

   Delete
 3. Leuk artikel weer Sonia!

  ReplyDelete
 4. Ik heb denk ik nog maar twee tweedehandsdingen in mijn kast hangen, waarvan één mijn zwarte jas en ik draag hem letterlijk elke dag, kostte nog geen tien euro, yay! En op vlak van kringloopwinkels heb je wel echt veel gelijk, het is lastig om daar wat te vinden, terwijl bij vintage per kilo je echt om de haverklap wat leuks ziet. ((:

  ReplyDelete
 5. Jaaaa, leuk!! Ik ben er ook steeds meer van overtuigd om alleen maar tweedehands kleding te kopen. Ik dacht alleen dat het onmogelijk was om een tweedehands broek te kopen, maar het blijkt dat ik er toch eentje aanheb en dat het dus wél mogelijk is. En het scheelt zoveel geld!! Ruilbeurzen zijn nog helemaal onbekend terrein, maar ze klinken goed, en ik heb ook wel eens die app van de reclame gekocht (Let's go heet 'ie geloof ik) maar dat vond ik nog best wel prijzig. Misschien is depop beter :) Leuk artikel, en ik kijk uit naar je outfit posts!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tja, goede broeken blijven altijd een grote struggle om te vinden. En oh, van die app heb ik nog nooit gehoord, maar als het prijzig is, valt het voor mij al een beetje af, oeps.... En jaaa, ik hoop dat ik snel wat leuke outfit artikeltjes online kan zetten! :)

   Delete

2015 - © Little universe in my mind. Design by MangoBlogs.