Op de kunstacademie • blok 2D

Langzamerhand wordt mijn kamer overspoelt met tekeningen. Grote rollen papier liggen overal. Op de kast, onder mijn bed en uiteindelijk gewoon verspreid op de vloer. Mijn portemonnee wordt steeds lichter door aankopen van dure verf en elke zaterdag zit mijn hoofd weer onder de verfvlekken.

Afgelopen zaterdag hebben we op de kunstacademie blok 2D afgesloten. En wauw, wat ging deze periode weer snel voorbij! Zeker als ik kijk naar de enorme hoeveelheid werk die ik heb gecreëerd. Dit blok was wel even anders dat het blok 3D. Anders, maar ook heel leuk en leerzaam. De eerste les bestond bijvoorbeeld uit het tekenen van opgestapelde kartonnen dozen. Misschien saai, maar zo leer je wel goed kijken en laat dat nou net één van de belangrijkste dingen van tekenen zijn!

Natuurlijk niet alleen ik heb veel gecreëerd, maar ook al mijn klasgenoten. Deze zaterdag hadden we onze evaluatie en het is zo leuk om al het werk van iedereen te zien. Iedereen maakt zulke mooi dingen en hoewel we allemaal dezelfde opdrachten krijgen, is het werk van iedereen zo verschillend!

Op deze foto zie je een deel van mijn werk van afgelopen periode. Dit is lang niet alles en dat ga ik ook niet allemaal delen in dit artikel, wat deze is al behoorlijk lang geworden! O ja, op de foto's kun je niet zo goed zien hoe groot ze zijn, maar bijna al mijn tekeningen zijn A2!

Zeefdrukken
Deze zeefdrukken (? ik heb eigenlijk geen idee of je dit zo noemt) had ik eigenlijk nog in het 3D blok gemaakt, maar ik laat ze nu pas zien. In totaal heb ik er denk ik wel een stuk of 20 gemaakt. Dat moest ook wel, want de eerste paar waren vooral experimenten. Het was heel leuk om de drukpers te gebruiken en weer een nieuwe techniek te leren. We kregen 3 opdrachten: Riet met de weerspiegeling op het water, een achterkant van een hoofd en een gezicht. 

Mixed Media
Hier was de opdracht om een mixed media collage te maken van een stad of fabriek. Met dit als resultaat. Mixed media vind ik een hele leuke techniek, want je kan met allemaal "vreemde" materialen toch iets moois maken. De rook is geen popcorn trouwens, het is tape! 
Hier nog even een close-up van het water gemaakt met blauwe tijdschrift stukjes. 

Mijn "uitzicht"
Deze opdracht duurde denk ik het langst om te maken en was ook verdeeld in een paar weken. Allereerst moesten we ons uitzicht tekenen. Nou, ik kan je vertellen dat ik daar dus echt geen zin in had. Ik woonde net op mijzelf, had het helemaal niet naar mijn zin in mijn kamer en zo spectaculair was mijn uitzicht nou ook weer niet. Dus ik schilderde gewoon een cliché zonsondergang met wat gebouwen. Toen ik per ongeluk uitschoot met mijn kwast en er witte verfdruppels ontstonden, besloot ik maar overal uitgelopen verfdruppels te creëren. Een beetje zoals regen op het raam. Grappig, want de volgende opdracht was dat we er met witte verf overheen moesten. Dat had ik dus eigenlijk al een beetje gedaan, maar toch moest ik deze opdracht ook uitvoeren. Dat zorgde voor die witte strepen, wat een beetje op luxaflex lijkt (wat ik ook heb). Als laatste moesten we over de tekening borduren, wat echt super lang duurde. Vooral de zon was echt priegelwerk!

Als huiswerk kregen we de opdracht op 10 huis-tuin-keuken voorwerpen na te tekenen. Denk aan een wasknijper, theekopje, wijnglas, pan, bestek en ga zo maar door. Ik had onder andere een deel van mij pot met kwasten getekend. 

De volgende les moesten we één van die tien tekeningen uitkiezen en die op een groot A2 papier plakken. Daar moesten we dan weer een nieuwe tekening van maken. Ik besloot om een zelfportret te maken die aan het schilderen was. Wederom is deze tekening ook weer A2 en mijn hoofd is bijna levensgroot. 
Omdat de eerste foto nogal licht is, kun je de details niet zo goed zien. Daarom hier nog een iets donkerdere foto. 

Tekenen met een gum

Speed painting
Jaja, wij gingen speed painten, oftewel gooien met inkt. We moesten drie speed paintings maken. 1. Een landschap. 2 Een vogel. 3 Een gezicht. Nou, zoals je misschien wel kunt begrijpen, kwamen daar vreemde creaties uit. mijn lerares vond bijvoorbeeld dat mijn vogel op een kat leek.....

Daarna moesten we aan één verder werken met verf. Mijn landschap en vogel waren zo abstract dat ik het maar zo liet, wat ik kon er echt niks beters van maken. Met het gezicht ging ik wel verder. Ik weet dat de proporties niet kloppen, maar wat wil je als je met inkt hebt gegooid?!

Onwerkelijke werelden
Hier heb ik jullie al wat van laten zien in dit artikeltje

Zoek de kwast!
Dit vond ik een hele leuke opdracht. Eerst moesten we van minimaal 5 voorwerpen uit onze tas heel groot de omtrek tekenen. Daarna mocht je zelf weten welke omtrekken je weg gumde en moest je de vlakken die waren ontstaan kleuren met verf. 

Kun je de sleutel vinden? En de rol tape? Of de schaar? Het is eigenlijk een beetje een zoekplaat geworden. 

Zelfportret zonder kwasten te gebruiken

Softmapping
Zie hier het bureau van een chaoot. Geloof me, in het echt is het veel rommeliger. 
 
Hopelijk vond je het leuk om te zien wat ik zoal heb gemaakt de afgelopen periode. Zoals eerder gezegd is dit lang niet alles, maar het geeft wel een beeld wat voor opdrachten we kregen en wat je zoals doet op de vooropleiding van de kunstacademie. Mijn beoordeling was dus tussen een ruim voldoende en een goed. Een goed is het hoogst wat ze geven, dus ik ben wel tevreden :). Of ik hierna een "echte" opleiding op de kunstacademie wil doen, is nog maar de vraag, maar ik laat jullie daar nog wel van op de hoogte.

Wat vind jij de leukste opdracht?

10 comments

 1. Wat leuk om dit te zien en wat ben je creatief, zeg! Ik vind je zelfportret met de kwast heel mooi en ook die zeefdrukken vind ik tof. Eigenlijk vind ik alles heel leuk, haha. Well done! :)

  ReplyDelete
 2. Die laatste met dat bureau vindt ik wel hele tof!

  ReplyDelete
 3. Ooh dit is zo leuk Sonia!! Op school moesten wij ook zeefdrukken, zo leuk maar echt moeilijk! Ze zijn echt allemaal prachtig geworden <3

  ReplyDelete
 4. Dit is gewoon zo fijn om allemaal te zien, oh. Vooral je onwerkelijke werkelijkheden en je zelfportret met dat koord. ZO. MOOI. (En als je dat er niet had bijgeschreven van die tape dat dat popcorn was, had ik het echt gedacht, haha)

  ReplyDelete
 5. Echt heel erg tof allemaal! Vooral die houtskooltekening waar je met gum hebt 'getekend' vind ik erg tof. Leuk ook om te zien wat voor opdrachten een andere vooropleiding allemaal geeft!

  ReplyDelete
 6. Ahh wauw, dit is zo leuk om te zien! Je hebt echt superleuke en mooi dingen gemaakt! Softmapping en tekenen met wol en tekenen met gum en die opdracht van 10 huiselijke dingen tekenen, zo mooi allemaal!

  ReplyDelete
 7. Wat ben jij toch creatief!!! vind vooral dat meisje met de wol haren en dan getekend heel erg mooi!

  ReplyDelete
 8. Het zelfportret zonder kwasten is denk ik mijn favoriet, echt mega tof gedaan! Soms begrijp ik echt niet hoe mensen ZO creatief kunnen zijn haha!

  ReplyDelete
 9. Wauw! Echt wauw! Je hebt echt een hele toffe stijl! Je hebt mij ook weer geïnspireerd :D

  ReplyDelete
 10. Wat een mooie dingen allemaal, vooral dat portret met gum vind ik echt super mooi!

  ReplyDelete

2015 - © Little universe in my mind. Design by MangoBlogs.