Op de kunstacademie • Blok 3D

Zoals sommige van jullie waarschijnlijk wel weten, doe ik dit jaar de vooropleiding op de HKU en ik vind het ZO LEUK. Elke zaterdag ben ik weer verbaasd over wat ik allemaal heb gemaakt en mee terug neem naar huis. 

Dit jaar begon onze klas met het blok 3D. Toen ik dit hoorde was ik wel een beetje bezorgd, maar dat was gelukkig nergens voor nodig. Het is zo leuk om met nieuwe, vreemde materialen te werken en daar dan iets moois van proberen te maken. Nou ja, met dat "mooie" moet ik oppassen, want op mijn evaluatie van dit weekend werd gezegd dat ik mijn werk niet te mooi moet maken, want dat kan mij tegenhouden in het experimenteren. Verder was ze gelukkig wel positief!

Omdat ik zelf altijd wel benieuwd ben wat mensen op een kunstacademie maken, leek het mij wel een goed idee om wat van mijn werk te laten zien. 

De Evaluatie

Jij, de academie en een wit vel papier
De eerste les kwam ik 2 uur te laat, waardoor ik voor deze opdracht maar een kwartiertje had. We moesten een beeld maken met alleen jezelf en een wit vel papier. 

Een Faalmonument
Een monument dat laat zien dat je veel falen maakt. Je snapt misschien wel dat ik deze les wel een beetje vaag vond...................

Composities van eigenschappen
Dit huiswerk vond ik heel leuk om te doen. We moesten 3 huis-tuin-keuken voorwerpen uitkiezen die een belangrijke eigenschap van jezelf uitbeeldde en daar moest je dan 3 composities van maken. Bij mij staat elke foto ook weer voor zo'n eigenschap. 

Foto 1 = Perfectionistisch
Foto 2 = Chaotisch
Foto 3 = Onzeker

Touw = Chaotisch
Spiegel = Perfectionistisch
Vaasje met het plantje = Onzeker

3D Collage
De volgende les moesten we allemaal één van de huis-tuin-keuken voorwerpen meenemen en daar maakten we dan met z'n alleen een groot stilleven van. Voor de pauze ging iedereen het heel realistisch natekenen en vervolgens moesten we er na de pauze een "3D collage" van maken. 

Verhaal met een klei illustratie
"Ze zit aan de keukentafel met een groot vel papier voor zich. Het staren naar het vel wordt om de zoveel tijd onderbroken door een diepe zucht. Terwijl ze af en toe een slokje van haar thee neemt, laat ze haar vulpen boven de tafel zweven.

Door de vele gedachtes is er geen plek voor creativiteit in haar hoofd.

Alles zit vol.

Alles zit vast.

Pling!  Ze kijkt verschrikt op naar het rechthoekige apparaatje wat naast haar op tafel ligt. De verleiding om te kijken is groot, maar ze houdt zich in.

Helaas niet voor lang.

Een uur later kijkt ze weg van het schermpje. Ze schuift het vel opzij, staat op en loopt naar de douche.

Dat schrijven komt morgen wel."

Klei emoties
Voordat we konden beginnen met de klei illustratie, moesten we eerst oefenen om met het blok klei van 10 kilo te werken. Dit deden we door er emoties mee uit te beelden. Van boven naar beneden en van links naar rechts: Onzeker, Verdriet, Arrogant, Chaotisch, Boos. 

Straatsculptuur van klei
Tja, we moesten dus buiten kleien..... In het begin een beetje beschamend, maar uiteindelijk heel leuk!

Jut Museum
Aan dit jut museum waren we een paar weken mee bezig. We moesten zoeken op de grond naar spullen voor in het jut museum, die we als afsluiting van deze opdracht moesten maken. Deze spullen schreef je dan in een "jut catalogus". 

Helaas heb ik van dit museum geen goede foto's, aangezien ik op de terugweg van mijn evaluatie viel en mijn jut museum dat niet heeft overleefd..... 
In de hoek zie je het museum met mijn vondsten er in. 

Loslopende kunst

Wat ik in dit artikeltje heb laten zien, is lang niet alles wat ik dit blok heb gemaakt, maar hopelijk krijg je wel een beetje een beeld van wat we deze periode moesten doen. Ik ben heel erg benieuwd hoe ons volgende blok eruit gaat zien. Dat zal allemaal wat minder conceptueel en "vreemd" zijn denk ik, want dat is gewoon 2D. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!

Geniet van je dag en tot snel!

12 comments

 1. Die kleimannetjes zijn zo schattig! Lijkt me een erg leuke opleiding dat je doet! :)

  ReplyDelete
 2. Ha awh. Wat lief en leuk! Doe je de vooropleiding voor Media? Of iets anders? (Wij hebben hier nl ook illustratie, grafisch en animatie zitten.) Wij hadden dit eerste blok het thema 'Anders zien', daar had je helemaal aan mee kunnen doen ;-).

  ReplyDelete
 3. Hihi, die klei poppetjes zijn echt cute! Leuk om te zien wat je maakt bij je vooropleiding. Ik ken veel vrienden die aan de HKU studeren, blijft altijd zó inspirerend om te zien wat voor creaties daar vandaan komen. Heel tof!

  ReplyDelete
 4. Wat leuk! Echt heel erg mooie dingen!

  ReplyDelete
 5. Dat met klei vind ik echt een van de tofste dingen uit deze post! Het zijn net kleine mensjes. Heel leuk om dit allemaal te zien!

  ReplyDelete
 6. Wauw wat ontzettend tof om te zien allemaal!! Ik snap wel waarom je je opleiding zo leuk vindt :)

  ReplyDelete
 7. Ahh dit is zo gaaf! Die poppetjes van klei zijn echt superleuk! En met dat witte papier, hoe goed opgelost!?

  ReplyDelete
 8. Super leuk om te zien! Vooral de kleinwerkjes in de buitenlucht vind ik super tof

  ReplyDelete
 9. Wow, je hebt echt al heel veel moeten doen! En alles is ook enorm goed gelukt, je hebt talent :D liefs!

  ReplyDelete
 10. Ik zou dit echt niet kunnen hoor, dus echt een dikke pluim hoor ( wauw, nu klink ik net zo'n schooljuffrouw Hihi).

  ReplyDelete
 11. DIT IS ALLEMAAL ZO LEUK SONJA! je wordt een echt kunstenaar hihi

  ReplyDelete
 12. WOw, dit is onwijs gaaf! Ook gewoon omdat je nooit honderd procent zeker weet dat je zoiets als opleiding wilt. (Dit moet ook maar even in België voorgesteld worden, nem)

  ReplyDelete

2015 - © Little universe in my mind. Design by MangoBlogs.